Πρόγραμμα εξοικονομώ 2023 Β’ Κύκλος

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 7 Φεβρουαρίου 2024 και θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 29 Μαρτίου 2024. O Β’ κύκλος αφορά αποκλειστικά ωφελούμενους της 1ης Εισοδηματικής κατηγορίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η νέα μορφή του Εξοικονομώ κατ’οίκον και θέτει ως στόχο την αναβάθμιση των κατοικιών κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες.

ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία ή το διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που το χρησιμοποιεί.
  • Φέρει οικοδομική άδεια.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ

  • Να ελέγξουμε την εγκυρότητα των δικαιολογητικών και να σας ενημερώσουμε αν μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα.
  • Να συντάξουμε το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
  • Να αναζητήσουμε τυχόν αρχιτεκτονικά σχέδια του κτηρίου ( κάτοψη, τομή κλπ) από την τοπική Πολεοδομία.
  • Να κάνουμε αυτοψία και να ελέγξουμε τη νομιμότητα του κτηρίου.
  • Να προβούμε σε αποτύπωση του κτηρίου για το οποίο δεν υπάρχουν σχέδια.
  • Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες θα πρέπει να δηλωθούν στον νόμο περί αυθαιρέτων και να τακτοποιηθούν.
  • Να εξετάσουμε τα σενάρια που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προγράμματος.
  • Να κάνουμε τις προμετρήσεις και να συντάξουμε τη λίστα με τις προδιαγραφές των υλικών συντάσσοντας τον τελικό προϋπολογισμό των εργασιών.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  • Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο του φυσικού προσώπου που κάνει την αίτηση ένταξης στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».
  • Οικοδομική άδεια για το κτήριο που γίνεται η αίτηση επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
  • Λογαριασμός του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση.
  • Το τελευταίο αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
  • Αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων* (Ε9).
  • Κάτοψη κατοικίας. 
  • Τουλάχιστον 5 φωτογραφίες της κατοικίας (4 εσωτερικές και 1 εξωτερική -όψη κτηρίου-).

 *Χρειάζεται το Ε9 κάθε ατόμου που έχει εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο (ψιλός/πλήρης κύριος, επικαρπωτής).

Εισοδηματικές κατηγορίες :

Κατηγορία

Ατομικό Εισόδημα

Οικογενειακό Εισόδημα

1.

≤5.000

≤10.000

2.

>5.000 – 10.000

>10.000 – 20.000

3.

>10.000 – 20.000

>20.000 – 30.000

4.

>20.000 – 30.000

>30.000 – 40.000

5.

>30.000

>40.000

 

 

Εξοικονομώ – Επιχειρώ

Εξοικονομώ – Επιχειρώ

Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές και πολύ μικρές, μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια, σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνες, οι οποίες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση έχουν δυναμικότητα που δεν ξεπερνά τις 200 κλίνες.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ. Για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)

Ενίσχυση

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών.

Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσεις) και του μεγέθους της επιχείρησης.

Αντιστοίχως, για τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης ισχύουν τα εξής:

  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.
  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους

Επιλέξιμες Δαπάνες

  • ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
  • ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, από νέας τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων, όπως αντικατάσταση κλιματιστικών μηχανημάτων,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης,
  • εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα,
  • εγκατάστασης συστήματος αντιστάθμισης,
  • εγκατάστασης συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο,
  • αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που αφορά στην παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία, ζεστά νερά χρήσης)

 

Μη Επιλέξιμες Δαπάνες

  • Το ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμο
  • Δαπάνες συντήρησης
  • Δαπάνες επισκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται, ήδη, από την επιχείρηση
 

 

Φωτοβολταϊκά στις στέγες έως 6 kW

Οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» έχουν ξεκινήσει!

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι ενεργειακός και οικονομικός συμψηφισμός για συστήματα έως τα 6 kWp.

Σε απάντηση στις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και βενζίνης ήρθε το νέο ειδικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες οικιακών καταναλωτών, που απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά χωρίς κριτήρια ένταξης, με όριο τα 6 kWp για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και την Κρήτη και τα 3 kWp και για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. 

Η σύμβαση συμψηφισμού που υπογράφεται με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι 20ετής διάρκειας, και με τιμή 87€/μεγαβατώρα. 

Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της εγχεόμενης στο Δίκτυο ενέργειας από σταθμό παραγωγής με την απορροφώμενη ενέργεια στην εγκατάσταση κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού. Αφορά σε σταθμό παραγωγής ο οποίος εγκαθίσταται στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης, που συνδέεται στο δίκτυο διανομής μέσω της ίδιας παροχής. Στον ενεργειακό συμψηφισμό η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι απαραίτητο να ταυτοχρονίζεται με την καταναλισκόμενη. 

Οι αυξήσεις των τιμών σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθιστά το συγκεκριμένο εγχείρημα ακόμη πιο ελκυστικό ως προς την τσέπη του καταναλωτή. 

Για τη διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-9630807, στείλτε e-mail στο energy@diakeno.gr την κάτοψη της κατοικίας ενδιαφέροντος και 

ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ώστε να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας! 

 Πηγή: deddie.gr  

 

 

Φωτοβολταικό Πρόγραμμα Pv Στέγη

Αντικείμενο και Στόχος της Δράσης

Το  Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης και τους αγρότες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση.Το Πρόγραμμα στοχεύει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό και με συστήματα ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες), τα οποία συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην επιδίωξη το κτιριακό απόθεμα να πλησιάσει το 2050 προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και σε χαμηλότερο κόστος διαβίωσης.

Κατηγορίες Ωφελούμενων

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που έχουν ήδη συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη του φωτοβολταϊκού συστήματος και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) στο Πρόγραμμα είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης

Αίτηση υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο (νοικοκυριά) ή τον αγρότη που αποτυπώνεται ως αντισυμβαλλόμενος του ΔΕΔΔΗΕ στην Σύμβαση Σύνδεσης, η οποία έχει ήδη συναφθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης.Για να υποβάλλει αίτηση ένας ωφελούμενος θα πρέπει να:

  • διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,
  • Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων (νοικοκυριά), πλην της Κατηγόριας Α, να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ[1]» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
  • Στη περίπτωση των αγροτών, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Φωτοβολταικοί σταθμοί

H μέγιστη επιλέξιμη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του Προγράμματος που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 10,8kW.

Συστήματα Αποθήκευσης

Η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του Προγράμματος ορίζεται στις 10,8kWh.

Λειτουργία φωτοβολταικού σταθμού με σύστημα αποθήκευσης

Κατά τη λειτουργία του συστήματος (Φ/Β με μπαταρία) η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια διοχετεύεται πρωταρχικά στις καταναλώσεις του ωφελούμενου. Τυχόν περίσσεια παραγωγής διοχετεύεται στο σύστημα αποθήκευσης έως την πλήρωση αυτού και μόνο όταν αυτή έχει συντελεστεί, μπορεί η διαθέσιμη ενέργεια του Φ/Β να εγχέεται στο Δίκτυο.