Πυρόσβεση – Πυρασφάλεια


Η πυρασφάλεια σώζει ζωές και γλιτώνει περιουσίες. Μια βασική αρχή, την οποία πολλοί αγνοούν, με αποτέλεσμα, από αμέλεια να θέτουν τις οικογένειες, τις κατοικίες και τα καταστήματά τους σε κίνδυνο.
Η εκδήλωση μιας φωτιάς σε κάποιο σπίτι, αυτοκίνητο ή επιχείρηση είναι δυστυχώς στις μέρες μας ένα φαινόμενο καθημερινό. Συνεχώς ακούμε και διαβάζουμε για την καταστροφή που προκλήθηκε από μια πύρινη εστία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πληροφορούμαστε πως κάποιος συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του, είτε από τη φωτιά, είτε από τις αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι δε δίνουμε σημασία σε αυτόν τον κίνδυνο. Τον αγνοούμε ή τον θεωρούμε αμελητέο, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουμε κάποια πολύ απλά, αλλά σωτήρια μέτρα ασφαλείας.
Το βασικότερο όλων είναι η ύπαρξη πυροσβεστήρα στο χώρο όπου κατοικούμε ή εργαζόμαστε. Και όλα αυτά την ώρα που, δια νόμου, ορίζεται πως πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστήρες σε καταστήματα και σε πολυκατοικίες.

 Μια αγορά η οποία γίνεται μια φορά, καθώς από εκείνη και έπειτα το μόνο που απαιτείται είναι η συντήρηση του ώστε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση και σε λειτουργία. Όλοι οι πυροσβεστήρες καθώς και τα υπόλοιπα προϊόντα μας πληρούν τους όρους καλής και ασφαλούς λειτουργίας.

Η πυρανίχνευση, δηλαδή η διέγερση του κατάλληλου αισθητηρίου του συστήματος, είναι ένα σύστημα το οποίο είναι αναγκαίο να το έχει κάθε χώρος, είτε είναι επαγγελματικός, είτε οικιακός. Είναι το σύστημα που ειδοποιεί σε περίπτωση εμφάνισης καπνού στον επιτηρούμενο χώρο.

Η πυρόσβεση είναι ένα αυτόματο σύστημα καταιονισμού με νερό , που ονομάζεται και σύστημα τεχνητής βροχής νερού ή αυτόματο σύστημα Sprinkler, αποτελείται από μια πηγή νερού, ένα δίκτυο σωληνώσεων τοποθετημένο στην οροφή του προστατευόμενου χώρου και τους καταιονιτήρες ή ακροφύσια ή κεφαλές Sprinkler.
Συστήματα με Sprinklers εγκαθίστανται σε κτίρια που απαιτούν συνεχή προστασία εξαιτίας του μεγέθους τους ή της φύσης του κινδύνου που περιέχουν (π.χ. εργοστάσια κατεργασίας ξύλου, βαμβακιού, παραγωγής υφασμάτων, αποθήκες ξυλείας, κυλινδρόμυλους, σταθμούς αυτοκινήτων, μεγάλα καταστήματα τροφίμων ή ενδυμάτων κλπ.) ή τέλος της μεγάλης απόστασης τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ).
Στη χώρα μας το αυτόματο σύστημα Sprinkler εφαρμόζεται όλο και περισσότερο την τελευταία δεκαπενταετία.